Watervoorziening

De principetekening van het watersysteem. Hieronder een aantal foto's en uitleg over de uitvoering van dit ontwerp.

Hiermee krijgt u tevens een indruk van hoe dit hele pand gedocumenteerd is.

De 5.000 liter watertank.

De watervoorziening van de gemeente Antimacheia komt vanaf de weg en gaat naar de tank. Tussen de tank en de garage lopen twee waterleidingen en één electriciteitsleiding.

Het basisprincipe stap voor stap:

  • De leiding van de gemeentelijke watervoorziening loopt van de weg naar de gevel van de garage en is daar aangesloten op de officiële watermeter
  • Van de watermeter loopt één leiding naar de watertank, een andere separate leiding gaat direct de garage in (voor het geval er een stroomuitval is) en loopt tot aan de pomp
  • Vanaf de watertank loopt ook een leiding tot aan de pomp
  • Vanaf de pomp loopt één leiding naar de anti-kalk machine (die een by-pass kent in geval van stroomuitval) en een andere leiding gaat direct naar de tuin (daar is geen behoefte aan zacht water)
  • Vanaf de anti-kalk machine gaat de leiding over in het waterleidingstelsel van het woonhuis, het gastenverblijf en het kantoor
  • Als de voorraad in de watertank te laag is gaat er een alarm af (vandaar de electraleiding). Dit is om te waarschuwen om vanaf dat moment zuinig te zijn met water (dan is er nog steeds 1,5 à 2 dagen voorraad)
  • Als de tank vol is sluit een vlotter de hoofdleiding af
  • Als er water uit de tank wordt gebruikt, start de vlotter direct weer de verse toevoer 

Hier de watermeter en de waterleidingen in de garagemuur.

De watertank en de gemonteerde vlotter in de hals. Op de voorgrond de koperen filter die straks vlak boven de bodem van de tank water gaat afnemen.

De watertank is compleet in beton gestort zodat de gronddruk bij een lege tank de wanden niet kan indrukken.

De watertank en de leidingen (van en naar de garage) zijn bedekt met gravel. De watertank heeft een afneembare houten deksel zodat later nog onderhoud gepleegd kan worden (bijv. voor het reinigen van de koperen filter).

De zwarte gebogen leiding is een luchtslot. Als de tank leeg- of volgepompt wordt dan voorkomt dit het vacuüm zuigen van of overdruk op de watertank.

De pomp houdt het systeem op 4 atmosfeer.

De anti-kalk machine houdt het water zacht en is het behoud van alle sanitaire toestellen.

Voor een goed functioneren dient de achterliggende waterdruk 4 atmosfeer te zijn. De gemeente levert hier slechts 1,5 tot soms hoogstens 2 atmosfeer.